Аудиоархив на работните заседания |Фотогалерия
Начало|Новини|Участници|Програма|Медиите за срещата
БТА
 
Новини Приветствие на премиера Симеон Сакскобургготски
БТА - медийна среща - асоциация
София, 24 май 2005 /БТА/
Делегатите на Първата световна среща на българските медии, организирана от БТА, подкрепят идеята за създаване на Асоциация на българските медии по света.

Генералният директор на БТА Максим Минчев ще бъде председател на асоциацията, сред чиито учредители са Мирослав Боршош, Светлана Шаренкова, Евгени Станчев, Георги Коритаров.

Асоциацията на българските медии по света ще бъде сдружение с идеална цел, в което ще може да членува всяко от средствата за масово осведомяване.

Обмяна на новини чрез създаването на български информационен пул, организиране на срещи, семинари, обмяна на журналисти и други форуми са част от целите на асоциацията.

Представители на излизащия във Франция вестник "Будилникъ" предлагат асоциацията да бъде регистрирана и от ЮНЕСКО.

БТА - медийна среща - коментари
София, 24 май 13:07:30 /БТА/
Сред емигрантите в Канада има много сериозни настроения за връщане в България, особено сред определен тип професии и хора, които са живели добре в България преди да я напуснат, като лекарите например. Това каза за БТА Лили Големинова, която води радио и тв предавания в Монреал и е един от делегатите на Първата световна среща на българските медии, организирана от БТА. Големинова е сред участниците на срещата, готови да работят за български информационен пул.
...
БТА - медийна среща - национална идентичност - ролята на медиите

София, 23 май 18:57:00 /БТА/
Медиите по света да обединят усилията си, за да помогнат на хората от България, които издирват свои роднини по света и на българи в чужбина, които издирват близките си у нас. Това предложи журналистката от вестник "24 часа" Алексения Димитрова в рамките на Първата световна среща на българските медии, организирана от БТА.
...

БТА - медийна среща - българите в глобализиращия се свят

София, 23 май 18:31:30 /БТА/
Журналистът Георги Коритаров каза, че би направил предаване по въпросите на идентичността на българина у нас и в глобализиращия се свят и обединена Европа. Журналистът от радио "Нова Европа" разви идеята си при откриването на четвъртия панел на Първата световна среща на българските медии, организирана от БТА. Панелът е под мотото: "Как да сме българи в глобализиращия се свят и обединена Европа. Националната идентичност и общоевропейски ценности - ролята на медиите."
...

БТА - медийна среща - предложения

София, 23 май 17:17:00 /БТА/
Българските медии в чужбина да създадат сдружение с идеална цел, предлага издателят на вестник "Форум" /Канада/ Борислав Николов - делегат на Първата световна среща на българските медии.
...

БТА - медийна среща - проект - български телевизии за чужбина

София, 23 май 17:07:30 /БТА/
От 1 октомври тази година се очаква да заработи проект, наречен "Българската телевизия за българите в чужбина", чрез който четири български телевизии и четири радиостанции да бъдат достъпни за нашите сънародници по света. Това съобщи днес управляващият директор на DTH България Мартин Захариев пред делегатите в Първата световна среща на българските медии, организирана от БТА.
...

БТА - медийна среща - български медии - общ портал

София, 23 май 16:45:00 /БТА/
Да бъде изграден общ уеб портал, обединяващ всички български медии извън България, предложи Павел Калинов от интернет портала www.ide.li, Австралия. Той участва в Първата световна среща на българските медии, която днес се откри в НДК.
...

БТА - медийна среща - Поля Станчева

София, 23 май 15:59:00 /БТА/
Генералният директор на БНР Поля Станчева откри второто заседание на Първата световна среща на българските медии, която се провежда днес в НДК. Заседанието протече под мотото "Как българските медии информират за Европейския съюз. Език, послания, факти, обратна връзка".
...

БТА - медийна среща - Пламен Панайотов - приветствие

София, 23 май 15:17:30 /БТА/
България стана пълноправен член на НАТО и е на прага на пълноправното си членство в ЕС и се нуждае от всички българи, където и да се намират по света, каза заместник
...

Силвия Нейчева - брифинг

София, 23 май 14:33:30 /БТА/
На предстоящите парламентарни избори българите в чужбина ще могат да гласуват в 205 населени места, каза заместник-министърът на външните работи Силвия Нейчева на първата Световна среща на българските медии, организирана от БТА.
...

БТА - медийна среща - Актавис - представяне

София, 23 май 13:35:00 /БТА/
До септември се очаква заводът за лекарства на фирма "Актавис" в Дупница да бъде лицензиран и проверен от Датската агенция по лекарствата, след което продуктите, произвеждани в завода, ще могат да се продават на всеки от пазарите в Европейския съюз, каза изпълнителният директор на компанията Владимир Афенлиев.

Той представи "Актавис" в рамките на Първата световна среща на българските медии, организирана от БТА.
...

БТА - медийна среща - коментари

София, 23 май 13:15:00 /БТА/
Според главния редактор на вестник "Обзор" в САЩ Евгени Веселинов, в нито една програма на политическа партия не става въпрос за българите в чужбина. Това той каза на Първата световна среща на българските медии, организирана от БТА.
...

БТА - медийна среща - изказвания

София, 23 май 12:53:30 /БТА/
Всички българи, живеещи в различни страни по света, познават психологията на тамошните народи и могат да дадат добър съвет как да влезем в сърцето им и да създадем добър имидж на страната ни. Това каза днес Александър Градинаров от вестник "Будилникъ" /Франция/, в изказването си на тема "Българските медии по света - нова визия за бъдещето на България", в рамките на Първата световна среща на българските медии, която бе открита днес в НДК.
...

БТА - медийна среща - Пламен Панайотов

София, 23 май 12:33:00 /БТА/
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС са обсъдили вицепремиерът Пламен Панайотов и официалните гости на първата световна среща на българските медии, организирана от БТА, съобщиха от кабинета на заместник министър-председателя.
...

БТА - медийна среща - Георги Лозанов - изказване

София, 23 май 11:33:30 /БТА/
Според доц. Георги Лозанов, едно от полетата на дебат на днешната Първа световна среща на българските медии, която се провежда в НДК, е трябва ли медиите да си поставят граници, за да бъде образът на България друг по света.
...

БТА - медийна среща - откриване

София, 23 май 10:43:30 /БТА/
Основни принципи във водената от правителството политика спрямо медиите са равнопоставеност, ненамеса в работата им и уважение на свободата на словото, още от самото начало на мандата на нашето правителство. Това заявява министър-председателят Симеон Сакскобургготски в приветствието си до участниците в първата световна среща на българските медии, организирана от БТА.
...

БТА - медийна среща - откриване

София, 23 май /БТА/
Министър-председателят Симеон Сакскобургготски открива днес Първата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

Работните заседания на този първи по рода си форум, в който участват 58 български медии от 24 страни, ще се излъчват на живо по интернет на адрес http://www.bta.bg или mms://62.176.111.80/NDK. Всички, които притежават Windows Media Player, могат да следят работата на конгреса от персоналния си компютър от 9.30 до 18 ч.
...

БТА - медийна среща - интернет
София, 20 май 13:13:01 /БТА/
БТА ще излъчва на живо по интернет работните заседания на Първата световна среща на българските медии поради големия интерес.

На интернет адрес http://www.bta.bg или mms://62.176.111.80/NDK , всички които притежават Windows Media Player могат да следят работата на конгреса от персоналния си компютър на 23 май от 9,30 до 18 ч.
...
София, 20 май 2005 (БТА, Връзки с обществеността)
За отразяване на събитието в Зала 6 на НДК са акредитирани над 150 журналисти от български медии. В заседанията като делегати ще участват 70 журналисти от 55 медии в чужбина и 200 колеги от България.

Медийният форум ще бъде открит официално от министър-председателя Симеон Сакскобургготски. Темите на 4-те работни панела са: „ Образът на България в медиите. Ролята на журналистиката за създаване обективна представа за процесите у нас” с водещ доц. Георги Лозанов; Как българските медии информират за Европейския съюз. Език, послания, факти, обратна връзка с водещ Генералния директор на БНР Поля Станчева; Взаимоотношенията “Медии – институции” и “Медии – медии”. Как общуваме?” с водещ Директора на дирекция „Новини и актуални предавания” на bTV Люба Ризова; „Как да сме българи в глобализиращия се свят и обединена Европа. Национална идентичност и общоевропейски ценности – ролята на медиите” с водещ Георги Коритаров от Нова телевизия. Свои изказвания в четирите панела имат шефката на сателитния канал „ТВ България” Екатерина Генова, Виктория Бехар, продуцент на новините на Би Ти Ви, Николай Бареков от Сутрешния блок на Би Ти Ви, издателят Мартин Захариев, Кирил Вълчев от Дарик радио, Алексения Димитрова от „24 часа”. Александър Градинаров от френския „Будилник”,Кина Бъговска от чикагския „България 21 век”, Румяна Таслакова от „Дойче веле” и Фили Ладжман от Българското радио в Австралия ще представят темите, които вълнуват колегията от чужбина.

Последното заседание на Срещата ще тече в националния пресклуб на БТА на 24 май, където делегатите ще приемат заключителните документи и ще се срещнат с Министъра на външните работи Соломон Паси.

След края на работната програма БГ-журналистите от чужбина ще посетят Стария град на Пловдив и ще дегустират подбраните вина на изба „ Todoroff ” в Брестовица.

По-късно всички делегати на Първата световна среща на българските медии ще участват в Националния прием на Президента Георги Първанов по случай Деня на славянската писменост и култура.

Специална културна програма са подготвили организаторите от БТА за журналистите от БГ-медии в чужбина . На 22 май те ще присъстват на Тържествения концерт по повод 24 май в НДК, а на 23 май ще участват церемонията по връчване на годишните театрални награди “Аскеер” в Театър „Българска армия”.

Официални гости на срещата са Регионалният директор на A П за Европа Ал Рипингер , Генералния т директор на ИТАР-ТАСС Виталий Игнатенко, Главният редактор на Е FE за Югоизточна Европа Хуан Карлос Барена, Г ералните директори на националните агенции на Сърбия и Черна гора, Македония, Гърция, Турция, Румъния, Албания, Украйна, Армения, Мароко, Алжир и представители на Reuters , DPA , ВВС, AFP.

Национално значимата идея стана реалност с подкрепата на Генералните спонсори: Българската финансова група ДЗИ и Транскарт и на основните спонсори: Canon и Tesy. Пресцентърът на Световната медийна среща работи благодарение на М-тел. За реализирането й помогнаха Диел спорт, Булгартабак, Актавис, Главболгарстрой, Кока Кола България, Техно Логика, Винарска изба Тодоров, Винпром Пещера АД, Титомес, Банка ДСК, Спетема, МОК "Елаците", Геотехмин, Електронпрогрес.

Филателисти чакат за пощенския плик на Първата световна среща на бг-медиите

София, 19 май 2005 (БТА, Връзки с обществеността)
Министърът на транспорта и съобщенията Николай Василев официално пусна в употреба пощенски плик на тема „Първа световна среща на българските медии”, организирана от БТА. На специална церемония в Музея на съобщенията в Централна поща министър Василев и Генералният директор на БТА Максим Минчев удариха валидиращия печат на първите пликове.

Опашка от филателсти търпеливо изчакаха края на церемонията, за да получат първите подпечатани пликове от серията с подписите на Николай Василев и Максим Минчев. Специалният печат, който също носи името на Първата световна среща на медиите, ще бъде на разположение за колекционерите 3 работни дни в Пощенска станция 1000. После отива за съхранение в Маркохранилището на Министерство на транспорта и съобщенията.

Художник на илюстрования плик, посветен на Първата световна среща на българските медии, е 28 -годишната художничка Албена Тодорова. Дизайнът му е изчистен и носи информационния характер на срещата. Тиражът му е 6730 броя, а единична цена 51 стотинки.

Валидирането на плика, посветен на медийния форум е първото събитие от програмата му. Национално значимата идея стана реалност с подкрепата на Генералните спонсори: Българската финансова група ДЗИ и Транскарт, Основните спонсори: Canon и Tesy, както и на Диел спорт, Булгартабак, Актавис, Главболгарстрой, Кока Кола България, Техно Логика, Електронпрогрес, Винарска изба Тодоров, Винпром Пещера АД, Титомес, Банка ДСК, Спетема, МОК "Елаците", Геотехмин.

Пресцентърът на Световната медийна среща работи с подкрепата на М-тел.
БГ-медии от цял свят идват в София за 24 май

София, 12 май 2005 (БТА, Връзки с обществеността)
Български журналисти от 54 медии, излъчващи в 25 държави по цял свят идват за 24 май в София, за да участват в Първата световна среща на българските медии.
Професионалният форум, който за първи път събира наши медии от чужбина с колегите им в България, е организиран от БТА. Целта е да се постави началото на бг-информационен пул, чрез който колегията да обменя новини и опит. Национално значимата идея стана реална с активната подкрепа на всички национални и големите регионални медии в страната. Генерални спонсори на Първата световна среща на българските медии са Българската финансова група ДЗИ и Транскарт. Събитието е подкрепено от Canon и Tesy. Пресцентърът на медийния форум работи със съдействието на М-Тел.

Работният ден на срещата е 23 май, а темата, по която ще дискутират делегатите от България и чужбина е “Българските медии и европейските отговорности на България ”. Отделните работни панели са посветени на образът на България в медиите, начините по които медиите информират за Европейския съюз и международните отговорности на България, взаимоотношенията медии-медии, медии-институции.

Вестникарите са най-многобройната група делегати на Първата световна среща на българските медии. 32 български издания от цял свят ще се срещнат за първи път в София.

Най-млади и най-силно представени са медиите от САЩ. От там идват главни редактори на 6 вестника, 1 интернет-сайт и 1 българско радио. В. “България 21 век”, В. “Старт BG”, В. “България”, Интернет-сайт www. eurochicago.com о тразява живота на българите в Чикаго и околните градчета в щата Илинойс, където е съсредоточена най-голямата наша общност в чужбина. Доайенът на бг-журналистите там е Климент Величков, работил в популярния преди време у нас спортен вестник „Старт”. Освен в Чикаго български медии има и в Лос Анджелис, Лас Вегас, Ню Йорк.
...

БТА ВОДИ ШЕФОВЕ НА СВЕТОВНИ МЕДИИ В СОФИЯ

Журналистите са най-добрите рекламисти на България зад граница

София, 14 април 2005 (БТА, Връзки с обществеността)
Президентът на радио “Свободна Европа” Томас Дайн, Главният редактор на “Дойче веле” Миодраг Сорич, Генералният директор на ИТАР-ТАСС Виталий Игнатенко и Регионалният директор на Асошиейтид прес за Европа Ал Рипингер пристигат в София през май
, като официални гости на Първата световна среща на българските медии, организирана от БТА. В професионалния форум ще участват и шефовете на националните агенции на Сърбия, Македония, Гърция, Украйна и Армения.

В рамките на работните дни на срещата (23-24 май) делегатите и вип-гостите от световни медии ще видят цялостна мултимедийна презентация на България. В нея с цифри и факти са очертани основните тенденции в социално-икономическото развитие на страната и условията за инвестиции. Туризмът е специалният акцент в представянето. Журналистите могат да станат най-добрите рекламисти на България по света. Затова освен медийни шефове, БТА е поканила и група журналисти от влиятелни европейски медии, разработващи туристическа тематика. Те ще получат пълна информация за възможностите за културно-исторически, спортен и алтернативен туризъм у нас. Посещение в Пловдив пък ще им даде възможност лично да тестват какво получават чуждите туристи у нас.
...

София, 4 април 2005 (БТА, Връзки с обществеността)
Представители на 35 български медии от 22 държави пристигат в София през май за Първата световна среща на българските медии, организирана по инициатива на БТА. Националната медия покани 50 медии от 24 държави. Акредитацията на участниците в първата по рода си професионална среща на български журналисти продължава.
...
София, 17 март 2005 (БТА, Връзки с обществеността)
На празника на българската писменост и култура
журналисти от най-големите български медии зад граница ще дискутират в НДК с колегите си, работещи в България, професионални проблеми. Обединяващата идея на работните заседания ще е отговорността на медиите при информирането за европейските реалности и за запазването на националната идентичност в рамките на обединена Европа.

Със срещата като инициатор БТА си поставя целта България да научи повече за българските медии в чужбина и за реалните проблеми на българските общности там, обясни Максим Минчев. Форумът цели и да се състои професионален и конструктивен диалог между журналисти, медийни експерти и специалисти по евроинтеграция. Идеята е на срещата да се постави и началото на световен ВG-информационен пул.

Световната среща на българските медии за първи път ще обедини представители на вестници, списания, радиа, телевизии, електронни издания, работещи в чужбина и в България. Максим Минчев посочи, че в момента извън страната информират около 108 български медии. Всяка една от тях е посланик на нашия език, култура, работи за съхраняването на българската духовност и национална идентичност, отбеляза генералният директор на БТА.

Националната информационна агенция е изпратила покани за участие до над 50 медии от 22 държави. Като официални гости на срещата са поканени шефовете на АFР, АР, Reuters, DРА, ИТАР-ТАСС, ВВС, Дойче веле, националните агенции на балканските държави, представители на международните журналистически организации.

Поканени са Ралица Василева, Олег Попов, Юлия Кръстева, Цветан Тодоров. Някои вече са приели поканите устно, каза Максим Минчев.

В Обществения съвет на форума ще влязат български журналисти, издатели и интелектуалци. Вече са потвърдили участието си в него Любомир Левчев, Георги Лозанов, Мартин Захариев, Деница Христова - председател на Агенцията за българите в чужбина. Към Обществения съвет са поканени да се присъединят главните редактори на всички български медии, каза Максим Минчев.

Генералният директор на БТА посочи, че форумът няма да струва много скъпо и ще бъде финансиран изцяло с пари от спонсори и реклама. В момента се водят разговори с трима големи спонсори - големи национални компании. Максим Минчев очаква до 2 седмици да има договори.