Аудиоархив на работните заседания |Фотогалерия
Начало|Новини|Участници|Програма|Медиите за срещата
БТА
 
Участници

Австралия

 

Българско радио, Мелбърн
Special Broadcasting Services (SBS )

Седмичната радиопрограма на български език Българско радио Мелбърн излъчва новини за България, разработва актуални теми в контекста на многонационалното общество. Културата е специален акцент в предаванията. Автор и водещ е Фили Ладжман. Радиото използва новини от БТА и други български източници. Неговите представители на медийната среща в София са Фили Ладжман и Влад Ладжман (продуцент).

E-mail: filli.ladgman@sbs.com.au

Интернет-сайт Иде. ли

Сайтът Иде. ли e портал за българите по света и се поддържа от Павел Калинов. Информира за живота на сънародниците ни в чужбина – начин на живот, обмяна на мнения, информация за съответните страни. Публикува новини и коментари от няколко авторитетни български медии, сред които в. “Будилникъ” (Лондон), в. “БГ-Бен” (Лондон), в. “Парижки вести”.
“Уеб-базирани общества, сътрудничество през интернет” е темата, по която са заявили желание за дискусия от Иде. ли.

E-mail: pavka@abv.bg


Австрия

 

Енорийски лист на Българската православна църква “Св.Иван Рилски”

Информира за дейността на българската православна църква в Австрия, работи за съхраняването на вярата, езика, традициите на българската общност и популяризира българската култура в Австрия. Излиза 4 пъти в годината и се разпространява на български и немски в Австрия и още няколко държави по света. На Първата световна среща на българските медии изданието ще бъде представено от Иван Петкин.

E-mail: info@bulgarischekirche.at


Ватикана

 

Радио Ватикана, Българска секция

Излъчва предавания на български всеки ден от 9:20 до 9:40 българско време. Предаванията акцентират върху промените в българското общество, диалога с другите религии и култури, както и на икономическите отношения между Италия и България и евроинтеграционните процеси. Една от основните цели на предаването е да поднася актуална информация за Католическата църква. Радио Ватикана ще бъде представено от Димитър Ганчев.

E-mail: bulgar@vatiradio.va

Вестник “Абагар”
Георги Елдъров


Великобритания

 

Вестник “Будилникъ”

Основно българско издание в чужбина. Разпространява се във Франция, Великобритания, Ирландия, Холандия.

Издателите му го определят като вестникът на българите в Европа. Тиражът му е 5000. Публикува новини от всички държави, в които се разпространява, както и актуална информация за България.

До декември 2004 г. “Будилникъ” излиза в Лондон. После започва да се печата в Париж и да се разпространява заедно с “Парижки вести”. На първата среща на български журналисти зад граница английската редакция на вестника ще бъде представена от Директора Емил Русанов и от Главния редактор Деница Славова.

E-mail: denitsa@budilnik.com , inbox@budilnik.com

Вестник “БГ Бен”

Седмичникът “БГ Бен” излиза от март 2004. Публикува основните външно и вътрешно политически новини от България и Англия. Материалите за България обикновено са обзорни статии и коментари, препечатани от големите български вестници. “БГ Бен” акцентира върху проблемите българската общност във Великобритания: визов режим, съвети за удължаване на визи, получаването на разрешения за работа. Отразява събития с културен акцент, в които участват българи. На Първата световна среща на българските медии „БГ Бен” е представен Стефан Августинов и Директорът Боян Георгиев.

E-mail: avgustinov@bgben.co.uk


Германия

 

Българска редакция на Дойче веле, Кьолн

Излъчва четири 30-минутни предавания на български език на ден и десет 5-минутни новинарски емисии за София и околностите по УКВ. Акценти в програмата са международната и германска политика, икономика и култура, културното сътрудничество, европейската интеграция, двустранните отношения, хуманитарни теми.

По приблизителни данни българската програма на ДВ се слуша от около 100 хиляди души. На къси вълни се приема практически в цял свят. По данни от слушателските писма, предаванията на български се слушат в Турция, Близкия Изток, в Западна Европа. Онлайн емисиите се четат в САЩ, Канада, Австралия и др. Представители на ДВ на Първата световна среща на българските медии са Румяна Таслакова и Александър Андреев.

E-mail: Roumiana.Taslakowa@dw-world.de


Гърция

 

Вестник “Атински вести”

Издание на българската имиграция в Гърция. Разпространява се в цяла Гърция и в Кипър с тираж 5000. Пише за актуалните събития в Гърция, България и света. Акцентът в културната тематика е върху инициативи на българските сдружения и общности на територията на Гърция. Главен редактор на вестника е Нели Карагьозова.

„Атински вести” е част от медийна група International Media Network , в която влизат 5 чуждоезични издания (руски, полски, румънски, албански, филипински).

На Първата световна среща на българските медии в София IMN ще има още един представител – седмичното радиопредаване на български език Athens International Radio с водещ Павлина Григорова.

Нели Карагьозова и Павлина Григорова са представители на медийната група на Световната среща на българските медии.

E-mail: atinski_vesti@imn.gr

Вестник “Български глас”

Вестник “Хъшове”

Седмичници на български език за българите в Гърция и Кипър.

Двата вестника ще бъдат представени от Издателя Диляна Байрактарова

E-mail: idiliana@hotmail.com

Вестник “Български новини”

Седмично информационно издание. Разпространява се в Гърция и Кипър. На срещата на бг-журналисти от цял свят вестникът е представен от издателя Бойка Жегова - Главен редактор и управител.

E-mail: alizar@abv.bg , alizar@mail.bg , dagles@otenet.gr

Вестник “Контакти”

Седмичен вестник за българските емигранти в Гърция. Представител: Валерия Спирова, собственик и издател, Иван Колев – главен редактор

E-mail: kontakti@abv.bg


Израел

 

Списание „Амишмар”

Представител: Хени Берлер


Италия

 

Интернет сайт България-Италия, Верона

Интернет портал за България на италиански и на български език ( www.bulgaria-italia.com ). Съдържа богата информация за България, както и актуални новини от страната, информация за работа в Италия. Използва български източници, сред които и БТА.
Сайтът е поддържан от Асоциация България-Италия и ще бъде представен на Световната среща в София от Паоло Модести.

E-mail: webmaster@bulgaria-italia.com

www.insight-mv.com

Интернет сайт за обмен на идеи и култура между България и Италия. Съдържа новини от България, рубрика за пътувания и туризъм. Представя български художници и писатели, нови книги. В София ще бъде представен от Веселка Цалова и Марко Бадзато.

E-mail: tzalova@abv.bg

Вестник “България експрес”

Първият италианки вестник на български език. Излиза от март 2005. Съдържа правна информация за българските емигранти, новини от България, Италия и света. Следи българоиталианските отношения. Културата и спортът са постоянни рубрики. Представители на медийния форум през са Венета Ненкова и Джан Андреа Нети.


Ирландия

 

Интернет страница на Българската общност в Ирландия е форум за обмяна на информация по въпроси, свързани най-вече с пребиваването на българите в Ирландия. Публикува обяви за прояви, организирани от българи в Ирландия. Представител на медията е Стоян Мечкаров

E-mail: StoyanM@BulgariaIE.com


Испания

 

Вестник “Нова дума”, Мадрид

Седмичникът “Нова дума” се разпространява не само сред българската общност в Испания, но стига до испански институции и граждани, проявяващи интерес към българската тематика. Има постоянна рубрика на испански език и рубрика на българското Посолство в Мадрид. Вестникът е с практична насоченост, предоставя полезна информация и съвети за българската общност в Испания. Основните цели са интегриране на българската общност в Испания и популяризиране на България. Главен редактор на вестника е Богдана Мараджийска. За срещата на българските медии в София от “Нова дума” пристигат Главният редактор Богдана Мараджийска и Зам.-главният редактор Елина Керелезова-Бардерас.

E-mail: novaduma@yahoo.es


Канада

 

Вестник “Български хоризонти”, Торонто

Радиопрограма “Български хоризонти”, Торонто

Вестник “Български хоризонти” е създаден преди 7 години в Торонто. Негов издател е Максим Божилов. Излиза веднъж на две седмици с тираж 2 500 броя. Помества новини от живота на българската общност в Канада, информация от България, исторически материали, обичаи, литература.

Максим Божилов е редактор и на радиопрограмата “Български хоризонти”. Тя се излъчва всяка неделя от 19 до 20 часа на локална честота и онлайн на адрес www.am530.ca.

Email: maxim.bozhilov@gmail.com

Вестник “Форум”, Монреал

Вестникът е основан през 2002 г. в Торонто. Излиза веднъж месечно и се разпространява безплатно. Предназначен е за българската общност в Торонто, Отава и Монреал. Тематично включва новини от Канада, важни събития от България, исторически очерци, теми от българската наородопсихолгия. “Форум” ще бъде представен от издателя Борислав Николов.

E-mail: Borislav@ethnicmedia.ca

Вестник “Зорница”, Монреал

Безплатно месечно издание, което излиза от 3 години. Помества предимно новини за българската общност в Канада с акцент Монреал, информация за дейността на българското училище към Културен център “Зорница”, новини от България и Канада, материали за български обичаи и празници. Ива Беличка ще представи изданието на световната медийна среща в София.

E-mail: zornica@sympatico.ca

ТВ и радиопрограма “Звукът на България”, Монреал

102.3 FM, радио Centreville, Mонреал, събота 10 ч. сутринта.

ТВ-програма „Български акценти”

Седмично телевизионно предаване на български език за новини от Българи, българска култура, история и новини. Всяка сряда от 21:30
по Global CH MOntreal TV.

Автор на двата проекта, седмичната радиопрограма и седмичното телевизионно предаване на български език, е Лили Големинова.

E-mail: lillysg@yahoo.com


Молдова

 

Предаване “На мегдана”, Обществена национална компания “Телерадио-Молдова”

Предаването на български език се излъчва всеки петък от 20 до 20:30 ч., покрива територията на цяла Молдова. Акцентира върху запазването на културата на българската общност, проблемите на изучаването на българския език, представя произведения на български автори. Представител „На мегдана”е представено от Георги Барабов.

E-mail: sbarbarov@prodidactica.dnt.md

Телевизионно предаване “Българска вълна”, Кишинев

Представител: Евилина Швидченко

E-mail: devoika@yandex.ru

Вестник “Български глас”, Тараклия

Литературно-публицистичен вестник на българите в Бесарабия. Излиза веднъж на две седмици. Публикува информация за проблемите на българската общност в Молдова и Украйна. Разпространява се в Молдова, Одеса, Измаил, Болград и българските села на болградския район. Главен редактор на “Български глас” е Димитър Боримечков.

E-mail: dborime@abv.bg

Списание “Българки хоризонти”, Кишинев

Издава се от научното дружество на българистите в Молдова и излиза без определена периодичност. Разпространява се предимно сред българската общност в Молдова и научните среди. Излиза от 2002 г. Отговорен редактор Николай Червенков.

E-mail: chervencov@mail.md

Вестник “Родно слово”, Кишинев

Обществено-политически вестник на бесарабските българи. Излиза от 1988 г. публикува информация за живота на българите в Молдова и Украйна и за отношенията на България с двете страни. Представител: Здравка Горанова, отговорен редактор.

E-mail: graphics@inet.bg

Румъния

 

Вестник “Наша глас”, Тимишоара

Издание на Съюз на банатските българи в Румъния. Печата се на български павликянски език и излиза веднъж на 2 седмици. Финансира се от румънската държава. Акцентите в него са историята, културата, езика на банатските българи. Представител на вестника в София ще е Карол-Иван Иванчов.

E-mail: uniuneabulgaradinbanat_romania@hotmail.com


Русия

 

Вестник “Български вести”, Москва

Месечно издание с обществено-политическа и културна тематика, разпространяващо се сред българската общност в Москва. Издатели са Валери Тодоров и Весела Маева.


САЩ

 

“България 21 век”, Чикаго

Вестникът е издание на Bulgarian Press 2002. Излиза веднъж на 2 седмици. Информира за политически, културни и спортни събития в България и по света. Отразява живота на българите общност в Чикаго и околните градчета в щата Илинойс, където е съсредоточена една от най-големите български общности в чужбина. Съдържа полезна информация, обяви, реклами. Главен редактор е Климент Величков. Представител на срещата в София е редакторът Кина Бъговска.

E-mail: bagovska@yahoo.com

Вестник “Старт BG”, Чикаго

Вестник на български език с акцент върху спортната тематика. Продължител на популярния преди време в. “Старт”, излизащ в България. Периодичност: веднъж на 2 седмици. Издава Bulgarian Press 2002 и екипът на в. “България 21 век”. Главен редактор е Климент Величков.

E-mail: klvelichkov@aol.com

Вестник “България”, Чикаго

Седмичник за новини от България и за живота на българската общност в Чикаго и САЩ. На Първата среща на БГ-медиите ще бъде представен от Лена Кърк и Хам Русев.

E-mail: ads@bulgaria-weekly.com , lena@bulgaria-weekly.com

Вестник „Обзор”, Лос Анджелис

Първият български вестник в Лос Анджелис излиза на 10 дни и се разпространява в щатите Калифорния, Невада, Уашингтон и Тексас. Четат го в офисите на повечето от българите със собствен бизнес в Лос Анджелис, Сан Франциско и Сан Диего. Новинарските страници за България и важни за страната ни международни събития са на български и английски. В рубриката „Икономика и инвестиции” има информация, както за местни данъци, такси, цени, така и възможности за инвестиции и законова уредба за бизнеса в България. Акцент е спортът и представянето на български спортисти в чужбина. Представител на Световната среща на медиите е главният редактор Евгени Веселинов.

E-mail: bulgarica@msn.com

Интернет-сайт www. eurochicago.com, Чикаго

Информационен сайт с широка тематика. Публикува новини за общестевно-политическата ситуация в родината, акцентира върху икономиката и бизнес-отношенията между САЩ и България. Има специална рубрика за пътувания и туризъм с актуална информация за български природни забележителности, курорти, както и връзки с туристически агенции. Представители: Емил Лазаров, Петър Димиторв, Румяна Стаменова.

Вестник Globul News, Лас Вегас

Двуседмично издание, което публикува новини от България, информация за световните процеси, новини за живота на Българите в САЩ. Издател е Светлин Тодоров.

E-mail: office@globulnews.com

Вестник “Неделник”, Ню Йорк

Седмичник на български език, които се разпространява в САЩ и в Канада. Публикува новини за събитията в България. "Вътрешна и международна политика”, „Култура и общество” са тематичните страници на вестника. Има постоянна територия за живота на българската общност в САЩ и Канада. Публикува информация с практична насоченост, обяви и реклами.

E-mail: nedelnik@hotmail.com

РАДИО БЪЛГАРИЯ

Излъчва ежедневна собствена новинарска програма "Новини От и За България" актуализирана на всеки час с начало 9:00 Pacific Standard Time (PST).

Предстои стартирането на предаването за горещите теми от деня - Гледна точка, единственият български мултимедиен сървър включен от информационния гигант CNN в референтните си рубрики CNN WEB KIT и CNN WORLD носител на Еuropeonline award носител на специалната награда на БТА и Реклама Експо за "Мултимедиен информационен пул за България".

По данни на американската мониторингова агенция WEB TRENDS, Интернет Радио България предоставя ежедневно достъп на над сто и петдесет хиляди уникални потребители.

Поддържа мултимедиен парламентарен масив от постоянно достъпни структурно индексирани звукови обекти надхвърлящ вече осемстотин часа парламентарни заседания, което няма аналог в българската медийна среда. Излъчва физически от Сан Франциско - Калифорния - САЩ, с цел реализиране на максимално информационно покритие и насищане за целия свят. Представител: Румен Спасов, главен редактор.

E-mail: roumen@bulgaria.net

Радио канал Ню Йорк

Диди Киркорян

E-mail: ea11771@earthlink.net


Сърбия и Черна гора

 

Радио-телевзизионен център за култура, Босилеград

Излъчва програми на български език по кабелна телевизия, ре транслира програми от български ефирни и кабелни телевизии. Представител Божидар Иванов

E-mail: radiobos@ptt.yu

Радио и телевизия “Цариброд”, Димитровград

Радио “Цариброд” излъчва всекидневно на български език от 7 ч. до 19 ч. Телевизията има едно предаване седмично. Двете медии имат информационен характер. Във фокуса им са местните новини и животът на българската общност. Директор е Петър Йованович.

E-mail: rtvc@ptt.yu

Радио Ниш – емисия на български език

Редакцията на български език към Радио Ниш съществува от 1971 година. Целта й е да информира гражданите от български произход на майчиния им език. Аудитория е разнообразна и се покрива с аудиторията, която слуша Радио Ниш (един сравнително голям регион в югоизточна Сърбия) Емисиите на български език се слушат не само от българското малцинство, но и от сърби, които се интересуват от събития в България. Представител: Ванче Бойков.

E-mail: vanco@bankerinter.net

Вестник “Братство”, Ниш

Седмичен вестник за българското малцинство в Сърбия и Черна гора. Разпространява се и в Македония. “Братство” е единственият вестник на български в страната и излиза с подкрепа на сръбското правителство. Публикува актуална информация за обществено-политическия и културен живот в Сърбия и България. На срещата в София делегат на вестника е бъде Велимир Костов, Директор.

E-mail: niub@medians.net


Украйна

 

Телевизионна програма Роден край, Одеса

Излъчванията на български език в Одеса започват през 1990 г., когато към Областното телерадиообединение се създава Българска национална редакция.

Целта на телевизионната програма “Роден край” е да работи за опазването на традициите, културата, бита на българската общност в Украйна. Една от основните теми е езикът и проблемите на неговото изучаване. Постоянни рубрики в програмата са “Историческа страница” и “Сказание”. Времетраенето на програмата е 45 мин. Редактор и водещ на “Роден край” е Ганна Пенева.

 

Вестник “Роден край”, Одеса

Седмичникът “Роден край” излиза от 1990 г. и има негласен статут на обединяващ духовен и организационен център на българите в Украйна. Популяризира българският език и култура, съдържа предимно актуална информация за социалния, политически и културен живот на българите в Украйна, новини от Украйна и България. Разпространява се в цялата страна. “Роден край” ще бъде представен от главния редактор Дора Костова.

E-mail: roden-kray@farlep.net

Вестник “Украйна: Българско обозрение”

Вестникът е издание на асоциацията на българските културно-просветни дружества и организации в Украйна. Отразява дейността на асоциацията и българските организации, културните и икономически проблеми на българите, връзките с България. Издава се едновременно на български, руски и украински език. Излиза 2 пъти месечно. На медийния форум в София пристига главният редактор е Мария Попова.

E-mail: ubo_press@ukr.net

Вестник „Извор”, Крим

Вестникът е основан през 1997 г. от Кримското републиканско дружество на българите „Паисий Хилендарски”. Първото печатно издание на българите на Кримския полуостров си поставя за цел да консолидира сънародниците ни и да работи за запазването на българската култура и дух. Разпространява се в Краснодарския край, в Урал, Сибир и Башкирия. На срещата в София ще бъде представен от Главния редактор Людмила Радева.

E-mail: izvor-bg@ukr.net


Унгария

 

Вестник “Български вести”

Български вести е най-масовото издание на българската общност в Унгария. Излиза веднъж месечно и се разпространява безплатно. Публикува кратки новини и подробни информации за основните събития в живота на българската общност в страната, интервюта с политици от България и Унгария, кратки новини от България. Главен редактор на “Български вести” е г-жа Андреа Генат.

E-mail: bolgonk@bul.hu


Франция

 

Вестник “Будилникъ”

Основно българско издание в чужбина. Разпространява се във Франция, Великобритания, Ирландия, Холандия.

Издателите му го определят като вестникът на българите в Европа. Тиражът му е 5000. Публикува новини от всички държави, в които се разпространява, както и актуална информация за България. До декември 2004 г. “Будилникъ” излиза в Лондон. После започва да се печата разпространява заедно с “Парижки вести”. Вестникът е цветен, обемът му е 20 стр. Главният редактор Александър Градинаров представя френската редакция на изданието в София.


Холандия

 

Интернет страница NL-BG. com

Двуезичен холандско-български сайт. Форум за българската общност, холандците живеещи в България и холандци проявяващи интерес към България. Има рубрики новини, културен афиш, връзки към други полезни сайтове. Радва се на голяма популярност сред българската общност в Холандия. Форумът е предпочитано място за обмяна на мнения по въпроси, вълнуващи българската общност там. Сайтът ще бъде представен от Иван Стоянов.

E-mail: doris@barrydoor.nl

Списание “Диалог”

Културно-информационно издание. Излиза веднъж месечно от декември 2003 г. Разпространява и в Белгия. Издател и редактор е Даниела Горчева.


Хърватия

 

Списание “Родна реч”

Списанието излиза от 2003 г. на български и хърватски четири пъти в годината. Цели да пробуди чувство на принадлежност към българската култура и история, да информира за актуални събития в двустранен план и да документира дейността на българската общност в Хърватия. Представено от Ели Лазарова Сладич.

E-mail: elasarova1999@yahoo.com


Чехия

 

Списание “Роден глас”, Прага

Информационен бюлетин „Информ”

Издание на Българската културно-просветна организация в Чехия. Списанието е лицензирано от Чешкото министерство на културата. Редактор на списанието е инж. Димитър Христов. Той е издател и на бюлетин на български език “Информ”.

E-mail: bgklub@email.cz

Списание “Българи”, Прага

Двумесечно издание с културен акцент. Представител Стела Давидова.

E-mail: Davidova.Stela@seznam.cz


Швейцария и Лихтенщайн

 

Радиопредаване Български час, Берн

Предаването се излъчва по радио РaБе (Бернско радио за култура) всяка втора неделя в месеца в 17 ч. Радиопредаването може да се слуша и по Интернет, а аудиторията му не е ограничена само в Берн. Слушателите са както български, така и швейцарски граждани, предимно любители на българската народна музика. Информира за актуални събития от българския политически, обществен и културен живот и за български мероприятия в Швейцария.

В момента Людмила Марталер – Славова, автор и водещ на предаването, работи по проект за излъчване на местния швейцарски диалект. Целта е да се привлече интересът на швейцарците към българската култура, история и към страната ни като туристическа дестинация.

E-mail: ludmilla@bluewin.ch , www.osteuropa.ch/balgarskitschass-rabe