Аудиоархив на работните заседания |Фотогалерия
Начало|Новини|Участници|Програма|Медиите за срещата
БТА
 
 
 
 
 

Българската телеграфна агенция/БТА/ е инициатор и организатор на
Първата световна среща на българските медии
от 23 до 25 май в София

Темата на срещата е
"Българските медии и европейските отговорности на България"

 
 
 
Генералният директор на БТА Максим Минчев представя логото на срещата
ИДЕЯТА

Българската телеграфна агенция е инициатор и организатор на ПЪРВАТА СВЕТОВНА СРЕЩА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ , която ще се проведе от 23 до 25 май 2005 г. в София.

Темата на срещата е Българските медии и европейските отговорности на България”.

Обединяващата идея на работните заседания е отговорността на медиите при информирането на публиките за европейските реалности и за запазването на националната идентичност в рамките на обединена Европа.

ЦЕЛИТЕ

С тази среща като инициатор БТА си поставя няколко цели:

• представителите на българските общности по света да получат обективна и актуална информация за събитията в България и приоритетите в управлението на страната.
• българската общественост да научи повече за българските медии в чужбина и реалните проблеми на нашите общности там
• да се състои професионален и конструктивен диалог между журналисти, медийни експерти и евро-чиновници
• да се постави началото на световен BG -информационен пул.

УЧАСТНИЦИТЕ

Световната среща на българските медии за първи път обедини представители на български вестници, списания, радиа, телевизии, електронни издания от чужбина и в България.

Делегатите от чужбина са над 70 и представляват 54 бг-медии от 25 страни по света. В работните заседания на срещата участват журналисти от всички национални български медии и най-големите регионални медии.

Значението на Срещата бе оценено от Регионалния директор на AП за Европа Ал Рипингер, Генералния директор на ИТАР-ТАСС Виталий Игнатенко, Главния редактор на ЕFE за Югоизточна Европа Хуан Карлос Барена, които ще вземат участие в срещата. Сред официалните гости са и Генералните директори на националните агенции на Сърбия и Черна гора, Македония, Гърция, Турция, Румъния, Албания, Украйна, Армения, Мароко, Алжир и представители на Reuters, DPA, ВВС, AFP.

В Обществения съвет на медийния форум влизат български журналисти, издатели и интелектуалци, сред които Любомир Левчев, Георги Лозанов, Иван Кръстев, Мартин Захариев, Деница Христова - председател на Агенцията за българите в чужбина. Националните медии са представени от генералните директори на БТА, БНТ, БНР, от изпълнителните директори на Нова телевизия, Дарик радио, bTV, от главните редактори на всички централни всекидневници и седмичници.

Благодарим за подкрепата на колегите от: БНТ, БНР, bTV, Нова телевизия, телевизия МСАТ, „Дарик радио”„ „Радио ФМ +”, „Труд”, „24 часа”, „Стандарт”, „Сега”, „Дума”, „Монитор”, „Пари”, „Дневник”, „Новинар”, „Телеграф”, „Марица”, „Струма”, „7 дни спорт”, „Капитал”, „Банкер”, „Политика”, Net.info, както и на всички останали български медии-партньори в осъществяването на Първата световна среща на българските медии.

Национално значимата идея стана реалност с подкрепата на:

Генералните спонсори: Българската финансова група ДЗИ и Транскарт

Основните спонсори: Canon и Tesy

Диел спорт, Булгартабак, Актавис, Главболгарстрой, Кока Кола България, Техно Логика, Електронпрогрес, Винарска изба Тодоров, Винпром Пещера АД, Титомес, Банка ДСК, Спетема, МОК "Елаците", Геотехмин.

Пресцентърът на медийния форум работи със съдействието на М-Тел.

РЕЗУЛТАТИТЕ

Делегатите на Първата световна среща на българските медии подкрепят идеята за създаване на Асоциация на българските медии по света

Делегатите на Първата световна среща на българските медии, организирана от БТА, подкрепят идеята за създаване на Асоциация на българските медии по света. Генералният директор на БТА Максим Минчев ще бъде председател на асоциацията, сред чиито учредители са Мирослав Боршош, Светлана Шаренкова, Евгени Станчев, Георги Коритаров. Асоциацията на българските медии по света ще бъде сдружение с идеална цел, в което ще може да членува всяко от средствата за масово осведомяване. Обмяна на новини чрез създаването на български информационен пул, организиране на срещи, семинари, обмяна на журналисти и други форуми са част от целите на асоциацията. Представители на излизащия във Франция вестник "Будилникъ" предлагат асоциацията да бъде регистрирана и от ЮНЕСКО.