Фотогалерия
Начало|Новини|Участници|Програма|Медиите за срещата
БТАРегистрационна форма | Акредитация за отразяване
 

БТА ВОДИ ШЕФОВЕ НА СВЕТОВНИ МЕДИИ В СОФИЯ


Журналистите са най-добрите рекламисти на България зад граница

София, 14 април 2005 (БТА, Връзки с обществеността)
Президентът на радио “Свободна Европа” Томас Дайн, Главният редактор на “Дойче веле” Миодраг Сорич, Генералният директор на ИТАР-ТАСС Виталий Игнатенко и Регионалният директор на Асошиейтид прес за Европа Ал Рипингер пристигат в София през май
, като официални гости на Първата световна среща на българските медии, организирана от БТА. В професионалния форум ще участват и шефовете на националните агенции на Сърбия, Македония, Гърция, Украйна и Армения.

В рамките на работните дни на срещата (23-24 май) делегатите и вип-гостите от световни медии ще видят цялостна мултимедийна презентация на България. В нея с цифри и факти са очертани основните тенденции в социално-икономическото развитие на страната и условията за инвестиции. Туризмът е специалният акцент в представянето. Журналистите могат да станат най-добрите рекламисти на България по света. Затова освен медийни шефове, БТА е поканила и група журналисти от влиятелни европейски медии, разработващи туристическа тематика. Те ще получат пълна информация за възможностите за културно-исторически, спортен и алтернативен туризъм у нас. Посещение в Пловдив пък ще им даде възможност лично да тестват какво получават чуждите туристи у нас.

Досега в Първата световна среща на бг-медиите участие са потвърдили над 60 български журналисти от 49 медии от Европа, Азия, Америка и Австралия. Идеята е те да установят работен контакт с медиите в България, които също ще имат свои делегати в работните заседания. Специално за срещата ще бъде създаден и Пресцентър, в който ще могат да се акредитират журналисти от всички медии.

Мотото на медийната среща, която съвпада с празника на славянската култура и писменост е “1150 години азбука”. Целта й е да се постави началото на бг-информационен пул, чрез който родните медии от цял свят да обменят новини и опит.