Фотогалерия
Начало|Новини|Участници|Програма|Медиите за срещата
БТАРегистрационна форма | Акредитация за отразяване
 

БТА ще излъчва по интернет Първата световна среща на българските медии


София, 20 май 13:13:01 /БТА/
БТА ще излъчва на живо по интернет работните заседания на Първата световна среща на българските медии поради големия интерес.

На интернет адрес http://www.bta.bg или mms://62.176.111.80/NDK , всички които притежават Windows Media Player могат да следят работата на конгреса от персоналния си компютър на 23 май от 9,30 до 18 ч.

За отразяване на събитието в Зала 6 на НДК са акредитирани над 150 журналисти от български медии. В заседанията като делегати ще участват 70 журналисти от 55 медии в чужбина и 200 колеги от България.

Медийният форум ще бъде открит официално от министър-председателя Симеон Сакскобургготски. Темите на 4-те работни панела са: "Образът на България в медиите. Ролята на журналистиката за създаване обективна представа за процесите у нас" с водещ доц. Георги Лозанов; "Как българските медии информират за Европейския съюз. Език, послания, факти, обратна връзка" с водещ Генералния директор на БНР Поля Станчева; "Взаимоотношенията медии-институции и медии-медии. Как общуваме?" с водещ директора на дирекция "Новини и актуални предавания" на Би Ти Ви Люба Ризова; "Как да сме българи в глобализиращия се свят и обединена Европа. Национална идентичност и общоевропейски ценности - ролята на медиите" с водещ Георги Коритаров от "Нова телевизия".

Свои изказвания в четирите панела имат шефката на сателитния канал "ТВ България" Екатерина Генова, Виктория Бехар, продуцент на новините на Би Ти Ви, Николай Бареков от Сутрешния блок на Би Ти Ви, издателят Мартин Захариев, Кирил Вълчев от радио "Дарик", Алексения Димитрова от "24 часа".

Александър Градинаров от френския "Будилник", Кина Бъговска от чикагския "България 21 век", Румяна Таслакова от "Дойче веле" и Фили Ладжман от Българското радио в Австралия ще представят темите, които вълнуват колегията от чужбина.

Последното заседание на срещата ще бъде в националния пресклуб на БТА на 24 май, където делегатите ще приемат заключителните документи и ще се срещнат с министъра на външните работи Соломон Паси.

След края на работната програма журналистите от чужбина ще посетят Стария град на Пловдив и ще дегустират подбраните вина на изба "Todoroff" в Брестовица.

По-късно всички делегати ще участват в националния прием на президента Георги Първанов по случай Деня на славянската писменост и култура.

БТА е подготвила специална културна програма за журналистите от чужбина. На 22 май те ще присъстват на тържествения концерт по повод 24 май в НДК, а на 23 май ще участват церемонията по връчване на годишните театрални награди "Аскеер" в театър "Българска армия".

Официални гости на срещата са регионалният директор на AП за Европа Ал Рипингер, генералният директор на ИТАР-ТАСС Виталий Игнатенко, Главният редактор на ЕFE за Югоизточна Европа Хуан Карлос Барена, генералните директори на националните агенции на Сърбия и Черна гора, Македония, Гърция, Турция, Румъния, Албания, Украйна, Армения, Мароко, Алжир и представители на Reuters, DPA, ВВС, AFP.

Срещата се организира с подкрепата на ДЗИ, "Транскарт", "Canon" и "Tesy", а пресцентърът работи благодарение на "М-тел". За реализирането й помогнаха Диел спорт, Булгартабак, Актавис, Главболгарстрой, Кока Кола България, Техно Логика, Винарска изба Тодоров, Винпром Пещера АД, Титомес, Банка ДСК, Спетема, МОК "Елаците", Геотехмин, Електронпрогрес.