Фотогалерия
Начало|Новини|Участници|Програма|Медиите за срещата
БТАРегистрационна форма | Акредитация за отразяване
 

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски открива Първата световна среща на българските медии


София, 23 май /БТА/
Министър-председателят Симеон Сакскобургготски открива днес Първата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

Работните заседания на този първи по рода си форум, в който участват 58 български медии от 24 страни, ще се излъчват на живо по интернет на адрес http://www.bta.bg или mms://62.176.111.80/NDK. Всички, които притежават Windows Media Player, могат да следят работата на конгреса от персоналния си компютър от 9.30 до 18 ч.

За отразяване на събитието в зала "6" на НДК са акредитирани над 150 представители на български медии.

В заседанията като делегати ще участват 70 журналисти от чужбина и 200 от България. Темите на 4-те работни панела са: "Образът на България в медиите. Ролята на журналистиката за създаване на обективна представа за процесите у нас", с водещ доц. Георги Лозанов; "Как българските медии информират за Европейския съюз. Език, послания, факти, обратна връзка", с водещ генералният директор на БНР Поля Станчева; "Взаимоотношенията медии-институции и медии-медии. Как общуваме?", с водещ директорът на дирекция "Новини и актуални предавания" на Би Ти Ви Люба Ризова; "Как да сме българи в глобализиращия се свят и обединена Европа. Национална идентичност и общоевропейски ценности - ролята на медиите", с водещ Георги Коритаров от "Нова телевизия".

Една от целите на срещата е да се постави началото на български информационен пул, чрез който колегията да обменя новини и опит.

Предвидени са изказвания на директора на сателитния канал "ТВ България" Екатерина Генова, на Виктория Бехар - продуцент на новините на Би Ти Ви, на Николай Бареков от сутрешния блок на Би Ти Ви, на издателя Мартин Захариев, на Кирил Вълчев от радио "Дарик", на Алексения Димитрова от "24 часа".

Александър Градинаров от френския "Будилник", Кина Бъговска от чикагския "България 21 век", Румяна Таслакова от "Дойче веле" и Фили Ладжман от Българското радио в Австралия ще представят темите, които вълнуват колегията от чужбина.

Последното заседание на срещата е утре в Националния пресклуб на БТА, където делегатите ще приемат заключителни документи и ще се срещнат с министъра на външните работи Соломон Паси.

След края на работната програма журналистите от чужбина ще посетят Стария град на Пловдив и ще дегустират подбраните вина на изба "Тодоров" в Брестовица.

По-късно всички делегати ще участват в националния прием на президента Георги Първанов по случай Деня на славянската писменост и култура.

Официални гости на срещата са регионалният директор на AП за Европа Ал Рипингер, генералният директор на ИТАР-ТАСС Виталий Игнатенко, главният редактор на ЕFE за Югоизточна Европа Хуан Карлос Барена, генералните директори на националните агенции на Сърбия и Черна гора, Македония, Гърция, Турция, Румъния, Албания, Украйна, Армения, Мароко, Алжир и представители на Reuters, DPA, ВВС, AFP.

Вестникарите са най-многобройната група делегати на срещата. Най-силно представени са медиите от САЩ. От там идват главни редактори на шест вестника, един интернетсайт и едно българско радио. Вестниците "България 21 век", "Старт BG" и "България", както и сайтът www.eurochicago.com отразяват живота на българите в Чикаго и околните градчета в щата Илинойс, където е съсредоточена най-голямата наша общност в чужбина. Доайенът на журналистите е Климент Величков, работил в популярния преди време у нас спортен вестник "Старт". Освен в Чикаго, български медии има и в Лос Анджелис, Лас Вегас, Ню Йорк.

Многобройни са и групите от Канада, Гърция, Молдова, Украйна. В южната ни съседка най-голям дял от медийната територия имат вестниците.

Пет са телевизионните предавания, участващи на срещата. Толкова са и българските списания, издавани в чужбина. Осем са радиостанциите.

Най-далечната точка, в която звучи български радиоглас, е Мелбърн в Австралия. Радиото е част от групировката Special Broadcasting Services /SBS/. В София то ще бъде представено от водещия Фили Ладжман и продуцента Влад Ладжман. "Гласът на България" се чува в Монреал, Канада. Български радио-телевизионни центрове работят в Босилеград и в Димитровград. Радио "Ниш" има специална емисия на български език от 1971 г. и е една от най-старите български медии зад граница. Пресата в Испания, Великобритания и Франция акцентира върху визовите и социалните проблеми на българите в Европа, условията за работа и бизнес. В-к "Нова дума" /Мадрид/ работи в тесен контакт с испанските емиграционни и социални власти и е призната за "едно от най-сериозните емигрантски издания в страна". "БГ-Бен" /Лондон/ организира няколко акции в защита на интересите на сънародниците ни във Великобритания по време на визовия проблем миналата година. В София пристигат и представители на едно от най-големите български издания в Европа - в-к "Будилник", който се разпространява във Великобритания, Франция, Ирландия, Холандия.

Най-младият представител на българската медийна общност зад граница е само на 3 месеца и е от Италия. Вестник "България експрес", излизащ от март 2005 г., е първото печатно издание на български език там. Иначе Италия е страната на интернетмедиите с акцент върху културните контакти и туризма. Там се правят два българско-италиански сайта - www.bulgaria-italia.com и www.insight-mv.com.

Българи от Австралия са избрали Иде.ли /Ide.li/ за име на своя сайт. Интернетмедии идват и от Ирландия и Холандия. Медийни партньори на форума са БНТ, БНР, Би Ти Ви, "Нова телевизия", "М сат", "Дарик", "ФМ +", "Труд", "24 часа", "Стандарт", "Сега", "Дума", "Монитор", "Телеграф", "Пари", "Дневник", "Новинар", "Марица", "Струма", "7 дни спорт", "Капитал", "Банкер", "Политика", "Нетинфо".

Срещата се организира с подкрепата на ДЗИ, "Транскарт", "Canon" и "Tesy", "М-тел". За реализирането й помагат също "Диел спорт", "Булгартабак", "Актавис", "Главболгарстрой", "Кока кола", "Техно Логика", Винарска изба "Тодоров", Винпром "Пещера", "Титомес", ДСК, "Спетема", МОК "Елаците", "Геотехмин", "Електронпрогрес".