Фотогалерия
Начало|Новини|Участници|Програма|Медиите за срещата
БТАРегистрационна форма | Акредитация за отразяване
 

Трябва ли медиите да си поставят граници, за да бъде образът на България друг, е един от въпросите, които трябва да се дискутират на Първата световна среща на българските медии, според доц. Георги Лозанов


София, 23 май 11:33:30 /БТА/
Според доц. Георги Лозанов, едно от полетата на дебат на днешната Първа световна среща на българските медии, която се провежда в НДК, е трябва ли медиите да си поставят граници, за да бъде образът на България друг по света.

Председателят на Управителния съвет на Българската медийна коалиция откри първия панел на форума, организиран от БТА, на тема "Образът на България в медиите. Ролята на журналистиката за създаване обективна представа за процесите у нас".

Доц. Лозанов посочи, че темата звучи спокойно и невинно, но зад нея има особена драматичност, защото е утвърдено едно общо усещане, че образът на България по света е негативен, което буди комплекси и желание за съпротива и промяна.

Според него медиите често се обвиняват, че те са виновни за оформянето на този негативен образ. Ние трябва да отговорим на въпроса "ако играем на терена на журналистиката, играем ли и на терена на държавния и националния PR?", допълни доц. Лозанов.

По думите му е необходимо да се дебатира и върху това от какво е направен образът на България - повече история и природа, или повече актуална събитийност и какви пропорции трябва да има между тях, за да има шанс да го наричаме наистина образ на страната.

А всъщност в съвременния културен свят страните имат ли образ, е другото поле за размисъл, което очерта председателят на Българската медийна коалиция.

Според него самата представа за една национална култура вече напуска териториалните граници и предварителните клиширани образи на идентичността, и придобива нови мултикултурни измерения. Днес имаме шанса да сглобим друга представа за България, различна от тази, която се разкрива пред нас, които живеем и работим тук, и различна от тази, която всеки носи в друга културна среда, отбеляза доц. Лозанов. Според него интересното е, когато двете представи се съберат, какво ще се получи.

Да се създаде общ уебсайт, в който медии от цял свят да участват във виртуални дискусии и да обменят опит, предложи директорът на сателитния канал на БНТ "ТВ България" Екатерина Генова. Тя представи създадената преди 6 години програма, която от един месец излъчва за първи път собствена продукция. По думите на Генова зрителите от цял свят имат голяма заслуга за промените в канала.

Директорът на радио "България " Ангел Недялков съобщи, че скоро сайтът www.bnr.bg ще бъде допълнен с информация на италиански, португалски и китайски език. В момента радио "България" излъчва 14-часова програма всеки ден.