Фотогалерия
Начало|Новини|Участници|Програма|Медиите за срещата
БТАРегистрационна форма | Акредитация за отразяване
 

Основни принципи в правителствената политика спрямо медиите са равнопоставеност, ненамеса в работата им и уважение на свободата на словото, заявява премиерът Сакскобургготски в обръщение до българските медии


София, 23 май 12:11:00 /БТА/
Основни принципи във водената от правителството политика спрямо медиите са равнопоставеност, ненамеса в работата им и уважение на свободата на словото, още от самото начало на мандата на нашето правителство. Това заявява министър-председателят Симеон Сакскобургготски в приветствието си до участниците в първата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

Приветствието беше прочетено от заместник министър-председателя Пламен Панайотов при откриването на форума в НДК днес. "Самите медии нееднократно са отбелязвали, че виждат и оценяват тази политика. Въпреки, че плащаме висока цена ние спазваме тези принципи, отбелязва премиерът.

Правителството стриктно прилага политиката на ненамеса в работата на медиите, се посочва в приветствието. Опитите за политически и икономически натиск, с които всички вие много добре сте запознати, а самите журналисти са изпитвали често, вече са в миналото и се надявам да не се повтарят, казва Симеон Сакскобургготски.

Министър-председателят определя медийната политика на правителството като модерна, обективна и коректна. Въпрос на избор на самите медии е как да се отнасят към свободата, която имат, посочва премиерът. Той изразява надежда, че медиите спазват Етичния кодекс, който подписаха наскоро.

Генералният директор на БТА Максим Минчев приветства с "добре дошли" делегатите и гостите на форума. Той посочи, че е хубаво, че днешната среща е в навечерието на най-светлия празник на България - 24 май. Негласно си обещахме да се съберем не за емоционални изблици, а за да работим за България, заяви Максим Минчев. Той отбеляза, че страната ни има нужда от сънародниците си зад граница, сега, когато "е пред прага на едно дълго завръщане там, където винаги е била".

Делегатите бяха поздравени от генералния директор на ИТАР-ТАСС Виталий Игнатенко и д-р Волфганг Вислоцил, изпълнителен директор на Австрийската прессагенция. Двамата ще бъдат удостоени от президента Георги Първанов с орден "Мадарски конник", съобщи Максим Минчев.

Приветствия към делегатите на срещата са изпратили министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев, председателят на ВС на БСП Сергей Станишев, както и от много други институции. Форумът е приветстван и от световните агенции Ройтерс, Асошиейтед прес, Франс прес и други медии.

Във форума на българските медии участват като делегати 70 журналисти от чужбина и 200 от България. Те са представители на 60 медии от 24 страни .

Темите на 4-те работни панела са: "Образът на България в медиите. Ролята на журналистиката за създаване на обективна представа за процесите у нас", с водещ доц. Георги Лозанов; "Как българските медии информират за Европейския съюз. Език, послания, факти, обратна връзка", с водещ генералният директор на БНР Поля Станчева; "Взаимоотношенията медии-институции и медии-медии. Как общуваме?", с водещ директорът на дирекция "Новини и актуални предавания" на Би Ти Ви Люба Ризова; "Как да сме българи в глобализиращия се свят и обединена Европа. Национална идентичност и общоевропейски ценности - ролята на медиите", с водещ Георги Коритаров от "Нова телевизия".

Една от целите на срещата е да се постави началото на български информационен пул, чрез който колегията да обменя новини и опит.

Предвидени са изказвания на директора на сателитния канал "ТВ България" Екатерина Генова, на Виктория Бехар - продуцент на новините на Би Ти Ви, на Николай Бареков от сутрешния блок на Би Ти Ви, на издателя Мартин Захариев, на Кирил Вълчев от радио "Дарик", на Алексения Димитрова от "24 часа".

Александър Градинаров от френския "Будилник", Кина Бъговска от чикагския "България 21 век", Румяна Таслакова от "Дойче веле" и Фили Ладжман от Българското радио в Австралия ще представят темите, които вълнуват колегията от чужбина.

Официални гости на срещата са регионалният директор на AП за Европа Ал Рипингер, генералният директор на ИТАР-ТАСС Виталий Игнатенко, главният редактор на ЕFE за Югоизточна Европа Хуан Карлос Барена, генералните директори на националните агенции на Сърбия и Черна гора, Македония, Гърция, Турция, Румъния, Албания, Украйна, Армения, Мароко, Алжир и представители на Reuters, DPA, ВВС, AFP.

Вестникарите са най-многобройната група делегати на срещата. Най-силно представени са медиите от САЩ. От там идват главни редактори на шест вестника, един интернетсайт и едно българско радио. Вестниците "България 21 век", "Старт BG" и "България", както и сайтът www.eurochicago.com отразяват живота на българите в Чикаго и околните градчета в щата Илинойс, където е съсредоточена най-голямата наша общност в чужбина. Доайенът на журналистите е Климент Величков, работил в популярния преди време у нас спортен вестник "Старт". Освен в Чикаго, български медии има и в Лос Анджелис, Лас Вегас, Ню Йорк.

Многобройни са и групите от Канада, Гърция, Молдова, Украйна. В южната ни съседка най-голям дял от медийната територия имат вестниците.

Пет са телевизионните предавания, участващи на срещата. Толкова са и българските списания, издавани в чужбина. Осем са радиостанциите.

Най-далечната точка, в която звучи български радиоглас, е Мелбърн в Австралия. Радиото е част от групировката Special Broadcasting Services /SBS/. В София то ще бъде представено от водещия Фили Ладжман и продуцента Влад Ладжман. "Гласът на България" се чува в Монреал, Канада. Български радио-телевизионни центрове работят в Босилеград и в Димитровград. Радио "Ниш" има специална емисия на български език от 1971 г. и е една от най-старите български медии зад граница.

Пресата в Испания, Великобритания и Франция акцентира върху визовите и социалните проблеми на българите в Европа, условията за работа и бизнес. В-к "Нова дума" /Мадрид/ работи в тесен контакт с испанските емиграционни и социални власти и е призната за "едно от най-сериозните емигрантски издания в страна". "БГ-Бен" /Лондон/ организира няколко акции в защита на интересите на сънародниците ни във Великобритания по време на визовия проблем миналата година. В София пристигат и представители на едно от най-големите български издания в Европа - в-к "Будилник", който се разпространява във Великобритания, Франция, Ирландия, Холандия.

Най-младият представител на българската медийна общност зад граница е само на 3 месеца и е от Италия. Вестник "България експрес", излизащ от март 2005 г., е първото печатно издание на български език там. Иначе Италия е страната на интернетмедиите с акцент върху културните контакти и туризма. Там се правят два българско-италиански сайта - www.bulgaria-italia.com и www.insight-mv.com.

Българи от Австралия са избрали Иде.ли /Ide.li/ за име на своя сайт. Интернетмедии идват и от Ирландия и Холандия. Медийни партньори на форума са БНТ, БНР, Би Ти Ви, "Нова телевизия", "М сат", "Дарик", "ФМ +", "Труд", "24 часа", "Стандарт", "Сега", "Дума", "Монитор", "Телеграф", "Пари", "Дневник", "Новинар", "Марица", "Струма", "7 дни спорт", "Капитал", "Банкер", "Политика", "Нетинфо".

Срещата се организира с подкрепата на ДЗИ, "Транскарт", "Canon" и "Tesy", "М-тел".