Фотогалерия
Начало|Новини|Участници|Програма|Медиите за срещата
БТАРегистрационна форма | Акредитация за отразяване
 

Българите в чужбина могат да дадат качествени съвети как да Създадем добър имидж на страната ни в чужбина, смята Александър Градинаров от вестник "Будилникъ", Франция


София, 23 май 12:53:30 /БТА/
Всички българи, живеещи в различни страни по света, познават психологията на тамошните народи и могат да дадат добър съвет как да влезем в сърцето им и да създадем добър имидж на страната ни. Това каза днес Александър Градинаров от вестник "Будилникъ" /Франция/, в изказването си на тема "Българските медии по света - нова визия за бъдещето на България", в рамките на Първата световна среща на българските медии, която бе открита днес в НДК.

Два или три милиона са българите по света и това е най-активната част от България. Трябва страната да направи така, че те да се върнат, както направиха Португалия, Ирландия, добави той. България е в медиен парадокс; в чужбина четвъртата власт реже глави, а у нас нито един престъпник не е отишъл там, където трябва, каза още Градинаров. По неговите думи това е така, защото съдебната власт у нас не действа. Това е нашият поглед като емигрантски медии към случващото се в страната, посочи още той.

По думите на Градинаров само три са бюрата във Франция, в които 200 000 емигранти ще могат да гласуват на предстоящите през тази година избори. По негово мнение това количество на изборните секции е напълно недостатъчно. Много малко от българите са мотивирани да пътуват 100 или 200 километра, за да упражнят правото си на глас. За да има адекватна връзка между медиите и хората в или извън страната, предлагам следващата среща да бъде в Париж, следващата в друга страна и да бъде създадена истинска българска медийна мрежа, допълни той.

Кина Бъговска, представител на вестник "Старт БГ" /САЩ/, заяви в изказването си на тема "Професионалните усилия на журналистите за изграждане на по-фин облик и позитивизъм на българина и по-сплотени наши общности в чужбина", че българските медии в САЩ представят понякога липсата на самоуважение у самите българи. Не трябва да описваме само лошите си качества и да се самокритикуваме, а да обръщаме внимание и на добрите си страни, защото това е много нужно за хората от общностите извън границите на страната, смята тя.

Образът на България в чужбина не е добър, коментира Галя Спасова главен редактор на програма "Хоризонт" на БНР, в изказването си "България и българското - променената перспектива".

Децата на моето поколение и техните деца живеят в чужбина, какво знаят те за нашата страна, на какъв език ще проговорят тези наши внуци, попита тя. Трябва да създадем на сраната обективен образ, без клишетата, които не работят дори в самата общност, посочи Спасова.

Преди да се вдигне "желязната завеса" мислехме, че не знаем достатъчно за света, а след като завесата се вдигна, се оказа, че светът не знае нищо за нас и не е имал нуждата да знае, посочи Спасова.

Сега трябва да стимулираме самокритичен диалог, да разрушим комплексите си с диалог и да извадим хората от пасивността. Така или ще преодолеем агонизацията, или ще претърпим голяма историческа загуба, коментира главният редактор на "Хоризонт".