Фотогалерия
Начало|Новини|Участници|Програма|Медиите за срещата
БТАРегистрационна форма | Акредитация за отразяване
 

В нито една програма на политическа партия не става въпрос за българите в чужбина, според главния редактор на вестник "Обзор" /САЩ/


София, 23 май 13:15:00 /БТА/
Според главния редактор на вестник "Обзор" в САЩ Евгени Веселинов, в нито една програма на политическа партия не става въпрос за българите в чужбина. Това той каза на Първата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

Веселинов добави, че в проучванията на социологическите агенции също не се изследва евентуалния вот на българите в чужбина.

На предишни избори от около 10 000 потенциални български гласоподаватели в района на Лос Анджелис са гласували едва 322 човека. Тази година избирателната активност също ще бъде ниска, прогнозира той.

Според председателя на Българската медийна коалиция Георги Лозанов, проблемът с гласуването на българите в чужбина е свързан с образа на България и с това в различни сфери коя общност как е изключена от представите за България. "Колкото повече изключени общности има тук вътре в страната и навън, толкова по-трудно е да конструираме съвременен толерантен образ на България", отбеляза Лозанов.

По думите на Евгени Веселинов, в САЩ има глад за българска телевизия, но от края на лятото на миналата година няма възможност да се гледа сателитния канал "ТВ България". Директорът на канала Екатерина Генова отговори, че този проблем е заради неизгодно сключен търговски договор и некоректен американски дистрибутор. В момента се правят опити да се намери добър дистрибутор, съобщи Генова.

Според Даниела Горчева от списание "Диалог" в Холандия, на срещата в София се доказва, че българите страдат от фалшив патриотизъм и очакват светът да бъде тяхна майка, която "охка и ахка при всяка тяхна крачка". Не смятам, че светът не знае за България, въпросът е какво очакваме той да знае за България, смята Горчева.

Продуцентът на новините на Би Ти Ви Виктория Бехар посочи, че българските медии в чужбина трябва да си комуникират с тези в България, за да може те по-адекватно да представят проблемите на сънародниците ни зад граница.

Да се издаде антология на българската класическа поезия на френски, английски и испански език, призова Емил Караилиев, който живее във Франция. Според него българските поети, които с нищо не отстъпват на световните, ще допринесат за оформяне на по-позитивен образ на страната.