Фотогалерия
Начало|Новини|Участници|Програма|Медиите за срещата
БТАРегистрационна форма | Акредитация за отразяване
 

До септември се очаква заводът за лекарства на актавис в Дупница да бъде лицензиран за износ на медикаменти в страните от Европейския съюз


София, 23 май 13:35:00 /БТА/
До септември се очаква заводът за лекарства на фирма "Актавис" в Дупница да бъде лицензиран и проверен от Датската агенция по лекарствата, след което продуктите, произвеждани в завода, ще могат да се продават на всеки от пазарите в Европейския съюз, каза изпълнителният директор на компанията Владимир Афенлиев.

Той представи "Актавис" в рамките на Първата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

По думите му е необходимо поне една агенция по лекарствата от страна от ЕС да направи проверка, за да бъде възможна продажбата на произведени у нас лекарства в страните от съюза. След 2007 г. това изискване ще отпадне, допълни той.

Към момента България има валидна регистрация за продажба на лекарства в Полша, Чехия и Прибалтийските републики, които от миналата година също са членове на ЕС.

"Актавис", наследник на българската фармацевтична компания "Балканфарма", планира 4 000 000 евро инвестиции в реконструкция на производствени мощности през тази година, каза Афенлиев. В заводите за лекарства на "Балканфарма" в Дупница, Троян и Разград, от 2000 г. до 2004 г. са инвестирани 60 000 000 долара. "Актавис", която е създадена през 1956 г. в Исландия под името "Фармако", има присъствие в 28 страни на петте континента и за нея работят 7000 души, от които 3500 - в България. От май 2004 г. всички фирми на компанията по света, които са имали различни имена, работят под името "Актавис", припомни Афенлиев.

Сред плановете на ръководството на дружеството са да бъде продадена онази част от завода в Разград, която се занимава с производство на ветеринарни медикаменти и в момента по този въпрос са водени преговори с фирма "Биовет", съобщи изпълнителният директор.

Всяка година компанията регистрира нови генерични продукти, от които поне четири - изцяло нови. Компанията инвестира и в клинични проучвания на лекарства.

В момента се извършва процес на разделяне на "Актавис" на две компании - "Актавис трейдинг", която ще се занимава с маркетинга и продажбите, и "Актавис Оперейшънс", която ще поеме производството, каза Владимир Афенлиев.

Печалбата на цялата компания за миналата година е 63 000 000 евро, което е с 54.6 на сто повече от 2003 г. Общите приходи от продажби през 2004 г. са с 42.9 на сто повече от 2003 г., а българският пазар е на трето място с реализирани 13 на сто от общите приходи.

В България се реализират 21 на сто от общите продажби на продуктите - собствена марка за групата "Актавис", а медикаментът "Троксевазин", който се произвежда у нас, е на второ място сред петте най-продавани продукта за миналата година за цялата група. От него са реализирани 9 600 000 евро приходи от продажби.

В края на миналата седмица "Актавис" и американската "Амид Фармашутикъл" обявиха приключване на преговорите по придобиването на компанията "Амид" за сумата от 500 000 000 долара.

"Актавис" има стратегия за излизане на Лондонската фондова борса, но с придобиването на американската компания може да настъпи преориентация в тази стратегия към фондовата борса в Ню Йорк, каза за БТА Владимир Афенлиев.