Фотогалерия
Начало|Новини|Участници|Програма|Медиите за срещата
БТАРегистрационна форма | Акредитация за отразяване
 

Силвия Нейчева: На парламентарните избори българите в чужбина ще могат да гласуват в 205 населени места


София, 23 май 14:33:30 /БТА/
На предстоящите парламентарни избори българите в чужбина ще могат да гласуват в 205 населени места, каза заместник-министърът на външните работи Силвия Нейчева на първата Световна среща на българските медии, организирана от БТА.

Според данни на МВнР българите зад граница са между 1,5 и 2 милиона. За сравнение през 2001 година те са гласували в 117 населени места. И ако тогава българите са имали възможност да гласуват в 64 държави, то през тази година нашенците зад граница ще могат да гласуват в 78 държави.

Нейчева поясни, че до 11 юни трябва да бъдат дадени всички заявки от българите в чужбина за участие в изборите. Така ще могат да бъдат създадени секционни избирателни комисии, за всяка от които са нужни по 20 заявки. До 17 юни ще са ясни кои ще са избирателните комисии, техният състав ще бъде определен до 24 юни, уточни още Силвия Нейчева.

Българското правителство показва, че се интересува от мнението на българите в чужбина и от оценката им за четиригодишния мандат, допълни тя и обясни, че в някои държави - например като Франция и Гърция - е възможно да се гласува само в дипломатическите мисии.

Три пъти повече ще бъдат увеличени секционните избирателни комисии в чужбина, заяви Силвия Нейчева и припомни, че на предстоящите избори ще се гласува с интегрална бюлетина, а гласовете от чужбина ще бъдат разпределяни пропорционално във всички избирателни райони.