Фотогалерия
Начало|Новини|Участници|Програма|Медиите за срещата
БТАРегистрационна форма | Акредитация за отразяване
 

Генералният директор на БНР Поля Станчева откри второто Заседание на Първата световна среща на българските медии


София, 23 май 15:59:00 /БТА/
Генералният директор на БНР Поля Станчева откри второто заседание на Първата световна среща на българските медии, която се провежда днес в НДК. Заседанието протече под мотото "Как българските медии информират за Европейския съюз. Език, послания, факти, обратна връзка".

Според доц. Георги Лозанов от Българската медийна коалиция, медиите трябва да разширяват територията на избор, да информират хората и да им дават множество гледни точки по отношение на всяка тема.

Лозанов се обяви пред делегатите за еврооптимист. Той допълни, че с европрисъеднияването ни предстои позитивно развитие на нивото на идентичността. Българите в чужбина се чувстват като изключени от българската идентичност, заяви Лозанов.

"Националната ни доктрина малко дрънка на оръжие", заяви Георги Лозанов пред делегатите. След интегрирането ни в ЕС, когато ще попаднем в един мултикултурен свят, ще олекне ролята на мнозинствата, допълни той.

Българската представа за културна идентичност е възрожденски наследена и тя до голяма степен е за дълг, който е деспотичен, смята доцентът.

България е на път да стане една от страните с развита демокрация, заяви Даниела Горчева от списание "Диалог" /Холандия/. Пред България има много опасности, днес трябва да искаме правова държава, допълни тя.

Според Дорис Александрова от nl-bg.com /Холандия/ е необходима единна информационна система между българските медии по целия свят. Александрова заяви, че сънародниците ни в чужбина се интересуват от всичко, случващо се в България, а държавните институции не предлагат качествена информация.

От нас зависи да поставим точните имена на това, което става в България, заяви пред делегатите Кина Бъговска от вестник "България 21 век" /САЩ/.

В някои райони на САЩ българският език се е превърнал в официален. Необходима според нея е програма в България за ученици, които са живели повече години в чужбина и са учили по друга образователна система.

Според Румяна Таслакова от "Дойче веле" българския имидж в чужбина се определя от чуждите медии. Затова, според нея, е нужно на следваща подобна среща да се поканят водещи чужди журналисти.

В България трябва да се стесни дистанцията между евроспкептицизъм и еврооптимизъм. Необходимо е да се информират по-възрастните български емигранти в чужбина, защото младите хора боравят с новите технологии, заяви тя.

Божидар Иванов от радио "Босилеград", което излъчва 12-часова програма, в западните покрайнини има остра нужда от българска музика, достъп до информация и емисиите на БТА.