Фотогалерия
Начало|Новини|Участници|Програма|Медиите за срещата
БТАРегистрационна форма | Акредитация за отразяване
 

От октомври се очаква четири български телевизии и четири радиостанции да бъдат достъпни за българите в чужбина, съобщи Мартин Захариев


София, 23 май 17:07:30 /БТА/
От 1 октомври тази година се очаква да заработи проект, наречен "Българската телевизия за българите в чужбина", чрез който четири български телевизии и четири радиостанции да бъдат достъпни за нашите сънародници по света. Това съобщи днес управляващият директор на DTH България Мартин Захариев пред делегатите в Първата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

Проектът се осъществява съвместно от DTH България и Интерактивни технологии АД и включва четири самостоятелни телевизионни канала. Това са Би Ти Ви и Нова телевизия с три монолитни осемчасови блока, които се редуват в рамките на едно денонощие. Третата телевизия е сателитният канал България на БНТ с пълната й 18 часова програмна схема и 6-часов архив, и една музикална телевизия, каза Захариев. Радиостанциите в пакета са Дарик радио, Ретро радио, радио "Гонг" и "Сигнал +" с пълни 24 часови програми.

Идеята е телевизиите, които ще участват, да запазят своята специфика и да подберат самостоятелно най-доброто от своите програми. Задължително условие е включване на произведения с уредени авторски права, отбеляза Захариев.

Програмите ще бъдат достъпни чрез смарт-карта, като се очаква проектът да започне първоначално с 5000 смарт-карти. Маркетингът по него и доставката на смарт-картите ще се поеме от DТН.

Българите, живеещи в чужбина, са над 2,8 милиона. Около 700 000 от тях са емигрантите от последните години със запазено българско гражданство, а останалите са представители на исторически създадени национални общности, каза Мартин Захариев, позовавайки се на данни на Агенцията за българите в чужбина (АБЧ).

Наши сънародници живеят в около 70 държави по света. Най-голямата емигрантска общност е в САЩ, където има около 300 000 български граждани и около 100 000 българо-американци. Най-силно е присъствието на българи в Чикаго - около 50 000 души, които са представители на няколко етапа емигрантски вълни, посочи Захариев.Голямо постижение за българската общност там е телевизията "Алеко", отбеляза той.

В Лос Анжелис живеят 20 000 българи, в района на Ню Йорк и около него - 40 000 души, а в самия Ню Йорк - 5000 българи. От Ню Йорк и Палм бийч предава интернет радиото "Отзвук" и в града се издава седмичникът "Понеделник", каза Мартин Захариев. Той посочи, че в Канада българите са 55 000, от които 30 000 са българо-канадци,а българо-аржентинците са 32 000.

Пак по данни на АБЧ в Гърция има 290 000 наши сънародници, в Германия - 60 000, във Великобритания и Италия - по 50 000, в Испания - 70 000. В Австрия - 35 000, във Франция и Холандия - по 20 000, в Южна Африка - 15 000, в Австралия и Нова Зеландия - общо 30 000, в Обединените арабски емирства - 4000, съобщи Мартин Захариев.

Захариев каза, че се очаква след присъединяването ни към Европейския съюз в България да се върнат емигрирали след 1990 г. българи, както и българи от Украйна, Русия, Молдова и Македония.

В доклад на ООН за световното население се посочва, че България през следващите 45 години ще се стопи с една трета и до 2050 г. ще намалее от 7,8 милиона до 6,06 милиона души, посочи Мартин Захариев.

Неотдавна финансовият министър Милен Велчев обяви, че годишно емигрантите изпращат на свои роднини в България поне 750 милиона долара, но според него сумата е 2 или 3 пъти по-голяма, припомни Мартин Захариев