Фотогалерия
Начало|Новини|Участници|Програма|Медиите за срещата
БТАРегистрационна форма | Акредитация за отразяване
 

Българските медии в чужбина да създадат сдружение с идеална цел, предлага делегат на Първата световна среща на българските медии


София, 23 май 17:17:00 /БТА/
Българските медии в чужбина да създадат сдружение с идеална цел, предлага издателят на вестник "Форум" /Канада/ Борислав Николов - делегат на Първата световна среща на българските медии.

Идеята е сдружението да разгледа всички предложения на форума и да търси възможности за развитието им на международно ниво.

Според Николов основната цел на българските медии в чужбина е да бъдат добър посредник между българската общност и обществото, в което сънардониците ни живеят. Единственият възможен подход за осъществяване на това е сближаването с държавните институции, като в Канада институциите имат голям интерес към имиграцията, посочи той.

В Канада има три български вестника - "Форум", "Зорница", "Български хоризонти", посочи Николов. По думите му медийният пазар в Канада се състои от 2100 малки медии, над 70 на сто от тях са безплатни и оцеляват чрез реклами.

Фили Ладжман от българското радио в Австралия, част от SBS, предложи да се създаде обща мрежа за обмен на информация. Тя изнесе доклад на тема "Средства за медийно сътрудничество в дигиталната ера", като постави проблеми, свързани с пренатоварването на слушателите с информация и синтеза на радиото и телевизията. По думите й в Австралия живеят 15 хиляди българи, според неофициалната статистика. SBS излъчва за тях едночасова програма всеки петък.

В изказването си пред форума Кирил Вълчев от радио "Дарик" обяви, че представляваната от него медиа е готова да предостави форум за актуални за българите в чужбина теми.

Според Димитър Ганчев от радио "Ватикана", който изнесе доклад на тема "Журналистика и религия", медиите и църквата трябва да се променят, за да отговорят на новите изисквания на времето, когато рухват стени и се премахват граници, но се издигат нови прегради на религиозния фанатизъм. Църквата има нужда от медиите, защото те са нов хоризонт на мисия, добави Ганчев. Но и църквата трябва да се открие за медиите, за да не се окаже, че подава важни послания единствено вътре в себе си.

Българската секция в радио "Ватикан" всяка неделя излъчва предаването "Българското културно и духовно присъствие по света", както и "Българска витрина". Второто предаване е на италиански език и информира за актуалните събития в българско-италианските отношения.