Фотогалерия
Начало|Новини|Участници|Програма|Медиите за срещата
БТАРегистрационна форма | Акредитация за отразяване
 

Журналистът Георги Коритаров каза, че би направил предаване по въпросите на идентичността на българина у нас и в глобализиращия се свят и обединена Европа


София, 23 май 18:31:30 /БТА/
Журналистът Георги Коритаров каза, че би направил предаване по въпросите на идентичността на българина у нас и в глобализиращия се свят и обединена Европа. Журналистът от радио "Нова Европа" разви идеята си при откриването на четвъртия панел на Първата световна среща на българските медии, организирана от БТА. Панелът е под мотото: "Как да сме българи в глобализиращия се свят и обединена Европа. Националната идентичност и общоевропейски ценности - ролята на медиите."

Бих формулирал и свое предаване именно по тази тема, за да се питат всички за многото пластове и предизвикателства, които носи тази формулировка, обясни идеята си Коритаров. Преди да си зададем въпроса "Как да сме българи в глобализиращия свят", е нужно да се запитаме "Защо да сме българи?", смята той. Коритаров очерта и друг пласт за размисъл - преди да се запитаме "Как да сме българи?" е важно да се запитаме "Защо продължаваме да се чувстваме такива?" и това според него е проблемът на идентичността.

Тази Първа световна среща на българските медии идва точно във времето, когато все повече намираме общи допирни точки и аргументи като си задаваме въпроса "Защо да сме българи?", заяви Коритаров."Това,което направиха колегите от БТА е нещо, което може да се оприличи на една успешна реализация на един професионален и ценностен проект. Това е един проект, който за да получи дух, да оживее, е нужно усилието на всички нас, да вдъхнем живот на този проект и да осмислим ролята на българските медии у нас и в чужбина като възможност да са посредник между националната идентичност и общоевропейските ценности", каза Коритаров.

Когато един българин отиде в чужбина, независимо как се е озовал там, първото, което търси е нещо българско и често това е нашият вестник, посочи Ива Беличка от вестник "Зорница" в Монреал, Канада. Тя отбеляза, че през 2001 година, когато е пристигнала със семейството си в Монреал е нямало българско издание там и това е била причината да стане един от създателите на този вестник.Зорницата е първата звезда, която изгрява вечер, а нашият вестник стана символ на първата българска духовна искра в Монреал, каза Беличка.

През 2001 г. българите в Монреал бяха около 3000, сега ние пишем за двойно по-голяма аудитория - за над 5 хиляди наши сънародници, посочи Беличка.Според нея е важно българските медии в чужбина да направят живота на българските семейства колкото се може по-близък до живота в Родината - да подпомогнат създаването на наши училища, хорове и разпространяването на българска поезия.