Фотогалерия
Начало|Новини|Участници|Програма|Медиите за срещата
БТАРегистрационна форма | Акредитация за отразяване
 

Медиите по света да помогнат на българите по-лесно да издирват свои близки в чужбина, призоваха делегати на Първата световна среща на българските медии


София, 23 май 18:57:00 /БТА/
Медиите по света да обединят усилията си, за да помогнат на хората от България, които издирват свои роднини по света и на българи в чужбина, които издирват близките си у нас. Това предложи журналистката от вестник "24 часа" Алексения Димитрова в рамките на Първата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

Тя сподели своя опит от продължаващата вече две години и половина рубрика на вестника за събиране на българи с роднините им по света и посочи, че идеята се е родила, когато открила в един интернет сайт, че 331 българи издирват близките си. "Ако вашите медии смятат, че можем заедно да направим нещо, аз бих предоставила част от тези писма и това би било чудесна публикация, защото усещането да събереш някого наистина си заслужава", допълни Димитрова.

Идеята й беше подкрепена Максим Божилов, от вестник и радиопрограма "Български хоризонти" в Канада. Той обясни, че в Канада живеят хиляди българи, които от десетилетия търсят връзки със свои роднини в България.

Валери Тодоров, кореспондент на БНТ в Русия и председател на българо-руския форум "Партньори", издаващ там вестник "Български вести" посочи, че най-трудно решимият проблем в една такава инициатива си остава финансирането. Той апелира още за изработването на държавна политика за стимулиране на българите и българската инициатива в чужбина и призова да бъдат издавани повече карти на България, които да се разпространяват в Русия". На летището "Шереметиево" в Москва могат да се намерят карти на част от Анталия, но не и български, отбеляза той.

Представителят на излизащия в Румъния български вестник "Наша глас" Карол-Иван Иванчов призова колегите си да изпращат на сънародниците си български вестници, книги и касети с българска музика. "Имаме нужда дори от учебници по български език от 1 до 11 клас", добави той.

Закривайки първия ден на срещата Георги Коритаров се обърна към делегатите с думите:" Чувствайте се добре във вашата България, вижте я добре и я отнесете със себе си".