Фотогалерия
Начало|Новини|Участници|Програма|Медиите за срещата
БТАРегистрационна форма | Акредитация за отразяване
 

Сред български емигранти в чужбина има желание за връщане в родината, смятат делегати на Първата световна среща на българските медии


София, 24 май 13:07:30 /БТА/
Сред емигрантите в Канада има много сериозни настроения за връщане в България, особено сред определен тип професии и хора, които са живели добре в България преди да я напуснат, като лекарите например. Това каза за БТА Лили Големинова, която води радио и тв предавания в Монреал и е един от делегатите на Първата световна среща на българските медии, организирана от БТА. Големинова е сред участниците на срещата, готови да работят за български информационен пул.

Българският информационен пул ще помогне за подхранване на националното самочувствие на българите, които живеят в чужбина, и за популяризирането на успехите на България, смята Фили Ладжман, ръководител на българската секция в радио SBS - Австралия. Според нея приносът на SBS към тази идея може да бъде немалък, защото аудиторията на медиата е голяма.

Излизащият в Гърция вестник "Български новини" е с тираж 10 000 екземпляра, което го прави едно от най-големите български издания зад граница. Според главния редактор Иван Петрински изданието притежава много ресурси за доставяне на информация от района на Гърция и Кипър.

Според Деница Славова, главен редактор на вестник "Будилникъ", който се разпространява във Великобритания, Ирландия, Холандия, Франция и Чехия, сънародниците ни се интересуват предимно от политика. Повече от българите в тези страни имат намерение да се върнат в България, затова се интересуват от това, какво се случва в родината им, смята Славова.

Не така стоят нещата в Канада, където според Лили Големинова няма интерес към политиката. Приоритетите са към социалните теми, културата, традициите и неща, които са приложими във всекидневието. По тази причина старата емиграция е загубила интерес към гласуването на избори, за разлика от младите емигранти, които все още живеят с проблемите на България, добави Големинова.

В Гърция сънародниците ни се интересуват от всичко, свързано с България, но и с условията за подобряване на живота им в Гърция, каза Иван Петрински.

Българите в Австралия обичат да слушат нови неща от България - интересуват се най-вече от музика, от класации, обичат да знаят какви нови книги са издадени в България, как се развиват отношенията между партиите, какви са прогнозите за изборите. Затова голяма част от българите в Австралия ще гласуват, убедена е Фили Ладжман.